Gastric Bypass


Gastric Bypass

De gastric bypass (maagomloop) is een relatief grote ingreep waarbij de maag definitief wordt verkleind. Bovendien wordt een deel van de dunne darm uitgeschakeld, waardoor er minder voedsel kan worden opgenomen. Deze techniek wordt vooral toegepast bij zeer zware mensen (BMI boven de 45), en mensen die veel last hebben van maagzuur. Ook is deze techniek zeer geschikt voor mensen met diabetes, omdat er belangrijke hormonale veranderingen optreden die een gunstige invloed hebben op de bloedsuikerspiegel.

  • De gastric bypass wordt in de meeste gevallen (70% van de behandelingen) toegepast.
  • Een grotere ingreep, maar met minder complicaties op de lange termijn.
  • Kan zorgen voor een verlies van 60-75% van overtollig gewicht.

De effecten van een gastric bypass operatie

Met een gastric bypass operatie wordt de maag verkleind en een gedeelte van het spijsverteringskanaal omgeleid (vandaar de term ‘bypass’). Het gedeelte van de dunne darm waarin voedselopname plaatsvindt wordt hierdoor verkort waardoor minder voedselopname mogelijk is en een patiënt na de ingreep sneller gewicht zal verliezen. Ook zorgt de verkleining van de maag ervoor dat een patiënt na de ingreep minder zal kunnen eten.

De gastric bypass is een ingreep met een grote impact; na de operatie moet een patiënt anders en bewuster gaan eten doordat het lichaam minder eten kan verwerken en opnemen. Hierdoor is het ook noodzakelijk om na de ingreep dagelijks extra vitaminen te gebruiken. Om het gewichtsverlies blijvend te maken, is verandering van levensstijl noodzakelijk. Hierdoor zal het gewicht blijvend verminderen en zullen medische klachten en risico’s verminderen en mogelijk zelfs verdwijnen. Bovendien zal de kwaliteit van leven sterk verbeteren.

Maag zo groot als een kippenei

Tijdens de operatie wordt het orgaan verkleind tot ongeveer een tiende van zijn oorspronkelijke omvang. “Je krijgt een maag ter grootte van een kippenei Je wordt heel snel dronken, kunt nog maar kleine porties eten en je moet al je voedsel heel goed kauwen. “Na zo’n operatie kan je niet meer drie broodjes eten in de kantine. Je moet je realiseren dat dat nooit meer kan.” Omdat de impact zo groot is zoeken mensen elkaar na de operatie vaak op. Bijvoorbeeld in eetclubjes, om aan hun nieuwe eetpatronen te wennen

Copyright © Stichting Een Nieuw Begin