Maagband


De maagband is een van een restrictieve maagoperaties. Deze zorgt er als het ware voor dat er een restrictie wordt gelegd op de hoeveelheid voedsel wat je per eetmoment tot je neemt. Deze behandeling heeft het meeste effect bij obesen die hun overgewicht te danken hebben aan het eten van te grote hoeveelheden van normale voeding Bij het overmatig eten van zoetigheden en vet voedsel is een maagband minder geschikt.

De Maagband

De maagband is een kunststof ring die om het begin van de maag wordt geschoven. Op deze manier wordt je maag als het ware opgedeeld in twee gedeeltes. Eén klein gedeelte boven de ring en een groter gedeelte onder de kunststof ring. Als je iets eet dan komt dit als eerste in het kleine gedeelte terecht. De ring zorgt er dan voor dat het langzaam en niet gemakkelijk wordt doorgevoerd naar het grotere gedeelte. Je krijgt dan sneller een vol gevoel waardoor je per eetmoment slechts kleine hoeveelheden kunt nuttigen. De doorgang van de ring kan kleiner gemaakt worden door een klein kunststof kastje dat bij de maagoperatie onder de huid is geplaatst. Dit kastje staat in verbinding met de ring. In dat kastje kan, via een naald door de huid, water worden gespoten waardoor de doorgang van de ring kleiner wordt. De band zit dan strakker om de maag waardoor je nog sneller vol zit. Een maagbandoperatie duurt ongeveer één uur.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een maagband?

Over het algemeen is de maagband minder effectief dan de andere maagoperaties bij obesitas. Dit komt omdat veel dikmakers ‘zacht’ (bijvoorbeeld vloeibaar) zijn. Hoe zachter het voedsel, hoe gemakkelijker het toch door de ring gaat. Denk bijvoorbeeld aan slagroom, frisdranken, zachte snoepjes, mayonaise, ijs, sauzen, chocolade of aardappelpuree. Een ander nadeel van een maagband is dat het braken en pijn bij het slikken kan veroorzaken.

De maagband heeft echter ook specifieke voordelen. Zo is de operatie op zich minder ingewikkeld waardoor minder complicaties ontstaan dan bij andere maagoperaties. Daarnaast is het overlijdensrisico bij een maagbandoperatie het laagst van alle maagoperaties. Een ander belangrijk voordeel is dat een maagbandoperatie omkeerbaar is. De band kan er dus ook weer uitgehaald worden. In de meeste gevallen zal dan wel het overgewicht weer snel terugkeren. Zie complicaties maagoperaties voor een samenvattend beeld van de complicaties die kunnen optreden.

Copyright © Stichting Een Nieuw Begin